Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Na Ekonomski in trgovski šoli Brežice smo v sredo, 24. 4. 2019, v okviru evropskega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta-European Parliament Ambassador School Programme in obeležitve Dneva Evrope povabili in gostili evropskega poslanca Franca Bogoviča, direktorja Ina Brežice Aleksandra Cvetanovskega in dijake Šolskega Centra Krško-Sevnica s profesorico Kristo Lapuh Krulc.

Dogodek smo začeli s himno Evropske unije (EU), ki jo je izvedel Dekliški pevski zbor ETrŠ Brežice, pod mentorstvom profesorice Metke Lorger ter nadaljevali s predstavitvijo EU ter pogovorom z evropskim poslancem Bogovičem in direktorjem Cvetanovskim. Zbrane je v uvodu nagovorila ravnateljica Mojca Tomažin. Dogodek je povezovala profesorica Mojca Ogorelc.

Gospod Bogovič je dijakom v pogovoru s profesorico Katjo Bogovič predstavil delovanje in zgodovinsko ozadje Evropske unije ter poudaril, da nam EU nudi veliko prednosti, veliko priložnosti in da moramo biti Slovenci le bolj samozavestni, bolj pogumni, da te priložnosti izkoristimo. Zelo pomembno se mu zdi, da mladi izkoristijo programe EU, ki ponujajo izmenjave in izobraževanje v tujini, a si hkrati prizadeva, da se mladi, bogatejši z znanjem in izkušnjami, vračajo domov in tako obrnemo trend preseljevanja s podeželja v urbana okolja. Le na ta način bomo ohranili živost in pestrost, ki je značilna za naše podeželje. Zato njegov projekt »Pametne vasi«. Projekt skuša celostno reševati celo paleto izzivov, ki so na podeželju prisotni, kjer ne gre le za tehnološke ampak tudi socialne inovacije, in ki gotovo ponuja možnosti mladim, ki so vešči uporabe sodobnih tehnologij, kar bi pomenilo nove poklice in službe, ki ne bi bile več vezane na dnevno odhajanje v večja mesta. Na vprašanje, kaj so najpomembnejše vrednote, vodila, ki bi morala spremljati vsakega posameznika, je odgovoril, da mora biti človek pošten in iskren, najprej do samega sebe. Najpomembneje je, da lahko kadarkoli vsakomur pogledaš v oči. Izpostavil je tudi pomen solidarnosti: »Če gledam na Evropo splošno,  se mi zdi ključno, da se je poleg svojih problemov nujno vedno zavedati tudi problemov drugih okoli sebe (npr. razkorak v državah EU med vzhodom in zahodom). Zato so tako pomembi mehanizmi solidarnosti, ki dvignejo posamezna področja na bolj primerljivo raven.« V zaključku je čestital dijakom za opravljeno delo v projektu »Mladi mladim«, kjer so skupine dijakov z Ekonomske in trgovske šole Brežice, ŠC Krško – Sevnica, Gimnazije Brežice in Gimnazije Ptuj preučevale različna tematska področja  (kmetijstvo, energetika, okolje) in pri tem navezale stike s podjetji v domačem okolju.

Gospod Cvetanovski, direktor uspešnega posavskega podjetja Ino Brežice pa je dijakom podal zanimive nasvete za uspešno kariero in poslovno pot. Poudaril je pomen delavnosti kot vrednote za uspeh v poslovnem svetu in življenju ter s svojo predstavitvijo navdušil zbrane dijake in udeležence dogodka.

V nadaljevanju so sledile predstavitve tematik Mobilnosti in Kmetijstva, ki so jih suvereno predstavili dijaki Šolskega centra Krško-Sevnica ter Ekonomske in trgovske šole Brežice, ki so jih preučevali in raziskovali v okviru projekta Mladi mladim-Zavezništvo za mlade. Predstavitve je s harmoniko popestril dijak Erik Hočevar.

Na koncu smo se našim gostom zahvalili za obisk in predstavitve, jim zaželeli še veliko uspešnih projektov ter osebno srečo v življenju. Upamo in si želimo, da bomo imeli možnost sodelovati z njimi tudi v prihodnosti. Na šoli smo zelo veseli, da je dogodek lepo uspel, dijakom so bile predstavitve zelo zanimive, predvsem pa smo dokazali, kakšni so učinki in pomen sodelovalnih in povezovalnih odnosov med ljudmi.

Dogodek smo izvajali kot aktivnost evropskega izobraževalnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta – European Parliament Ambassador School Programme.

 

Projekt in program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta – EPAS

Koordinatorica projekta in programa: Mojca Ogorelc, prof.

Fotografije dogodka:
Lejla Kogej, Pisarna evropskega poslanca Franca Bogoviča
Deja Avsec, ETrŠ Brežice
Mojca Ogorelc, ETrŠ Brežice

                                                                                                                                           

(Skupno 241 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost