Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Ekonomska in trgovska šola Brežice je kot lanskoletna zmagovalna šola letos organizirala 43. državno tekmovanje v tehniki prodaje za srednješolce programa trgovec. Glavna organizatorka in predsednica državne izpitne komisije je bila profesorica Urška Senica. Sodelovalo je 17 šol s 96-imi tekmovalci, ki so se pomerili v spretnosti prodajanja in trženja. Ker je sodelovala tudi šola iz Samoborja, je tekmovanje preseglo državne okvirje in postalo mednarodno. Med številnimi sponzorji in njihovimi zastopniki je tekmovanje podprl tudi predsednik države gospod Borut Pahor, ki je čestital vsem tekmovalcem in poudaril, da je tudi sam »prodajalec«, ki poskuša prodajati pomembne in dobre ideje ter svoje vrednote. »Če prodajaš to, v kar res verjameš, delaš to s strastjo in si gotovo uspešen in srečen«, je rekel predsednik mladim in njihovim mentorjem. »In danes ste tu zbrani najboljši, zato se bom lahko od vas tudi kaj naučil. Najpomembnejši pa so na koncu vendarle kupci,« je še dodal v svojem simpatičnem in sproščenem slogu.

Na uvodnem in zaključnem delu so prisotne poleg predsednika pozdravili in nagovorili tudi ravnateljica dr. Mojca Tomažin, podžupanja Katja Čanžar, Bernard Kresnik (Skupnost ekonomskih, trgovskih in upravnih šol Slovenije), župan Ivan Molan in predstavnik generalnega sponzorja Mercatorja, direktor menagementa, človeških virov in organizacije Gregor Rajš. Najboljšim pa je priznanje poleg Urške Senica podeljeval tudi Borut Šašek iz Mercatorja.

Za prijeten kulturni in športni program so poskrbeli številni dijaki in dijakinje šole pod mentorstvom Alenke Pečnik Kranjec, Vladke Lopatič, Alberta Žnideršiča in Metke Lorger.

Tekmovalci so nastopili v sedmih kategorijah, in sicer živila, kozmetika, konfekcija, obutev, barve-laki, veliki gospodinjski aparati in mali gospodinjski aparati. Tekmovanje je potekalo v brežiških trgovinah Mercator, DM, Mana, Merkur in Alpina. Vsak tekmovalec je žrebal izdelek, ki ga je moral prodati ocenjevalni komisiji, ta pa ga je ocenila glede na sprejem kupca, postrežbo in zaključek. Ker so se izbranci za tekmovanje pripravljali tako v šoli kot tudi na praksi, so pokazali ogromno znanja iz psihologije prodaje in poznavanja trgovskega blaga in tako opozorili na pomen poklica prodajalec. Kljub vse bolj razviti spletni trgovini ostaja človek še vedno najpomembnejši svetovalec.

Zmagovalci posameznih kategorij so postali Anastazija Kuzmanoska (živila), Anna Golob Doneva (kozmetika), obe iz Srednje trgovske šole Ljubljana, Mojca Blaževič (konfekcija) iz Gimnazije in srednje šole Kočevje, Ines Videmšek (obutev) iz Ekonomske šole Celje, Simon Smodiš (barve-laki) iz Ekonomske šole Murska Sobota in Benjamin Vovk (veliki gospodinjski aparati) ter Albion Morina (mali gospodinjski aparati), oba iz Ekonomske in trgovske šole Brežice. Domača šola je v skupnem razporedu zasedla tretje mesto, za kar gredo največje zasluge profesorici Mojci Ogorelc, zmagala pa je Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper.

Takšno tekmovanje prinese poleg novega znanja tudi nova prijateljstva, kar je vsaj enako pomembno kot zmagovalne stopničke, je poudarila domača ravnateljica. Da je bil obsežen projekt odlično izpeljan, je poleg glavne organizatorke poskrbela predana ekipa profesorjev, dijakov in drugih sodelavcev na Ekonomski in trgovski šoli Brežice, za kar jim velja vsekakor iskreno čestitati.

Za ETrŠ: Metka Galič
Foto: Metka Galič in Foto Rožman

Več fotografij

(Skupno 748 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost