Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

V ETRŠ Brežice smo gostili prvo srečanje Erasmus+ projekta World of Work »WOW« 

V mednarodnem projektu Erasmus+ World of Work sodeluje šest šol: iz Portugalske (http://www.zarco.pt), Španije (www.iesbenlliure.edu.gva.es), Grčije (http://1lyk-chanion.chan.sch.gr), Švedske (www.figy.se), Finske (www.lappeenranta.fi) in Ekonomska in trgovska šola Brežice (www.etrs.si).

Naša šola je koordinatorka, zato smo prvi usklajevalni sestanek organizirali v Brežicah. Projekt je dvoletni in je namenjen pridobivanju mehkih veščin dijakov za boljšo zaposljivost na trgu dela. V projektu bomo oblikovali takšne učne enote, v katerih bodo dijaki izpopolnjevali veščine samopredstavitve, pogajanja, komunikacije, reševanja sporov, kritičnega razmišljanja, podjetništva, ki so sicer slabo zastopane pri pouku. V petih dneh, ko nas je obiskalo dvanajst tujih učiteljev, smo določili termine naslednjih sestankov, izdelali ocenjevalni vprašalnik, postavili razstavo v šolski avli, predstavili gostom tri učne ure v različnih izobraževalnih programih, izbrali logotip, slogan in plakat projekta, se pogovarjali in primerjali šolske sisteme, pripravili vprašalnik za intervju s podjetniki in izdelali dva video posnetka, v katerih so naši dijaki predstavili primer dobre prakse pri samopredstavitvi delodajalcu. Spletna stran projekta je v nastajanju in si jo lahko ogledate. http://www.worldofworkerasmus.weebly.com

Goste smo peljali na grad Rajhenburg, jim razkazali mestno jedro Brežic in Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici. Organizirali smo celodnevni izlet na Gorenjsko, kjer so lahko videli trening smučarskih skokov v Planici, uživali v prečudovitem razgledu na Blejsko jezero z blejskega gradu in se sprehodili po ljubljanskih ulicah.

Pri svojih vtisih so na prvo mesto postavili čudovito slovensko pokrajino in prijazne ljudi. Navdušeni so bili nad šolo, ki ni ograjena in popisana z grafiti, pohvalili so znanje tujega jezika pri naših srednješolcih in delovno disciplino v razredu tudi takrat, kadar učitelj ni prisoten.

Naši dijaki bodo v projektu dobili pomembne informacije s področja zaposlovanja. V oktobru smo organizirali  predavanje Zavoda za zaposlovanje Brežice in Krško za dijake zaključnih letnikov, nekaj dijakov je bilo na delavnici samopredstavitve v organizaciji Ljudske univerze Krško, posneli smo razgovor s kadrovsko službo v Pivovarni Union, v novembru pa bodo dijaki zaključnih letnikov obiskali tovarno zdravil Krka v Novem mestu. Trenutno je deset naših dijakov na opravljanju štirinajstdnevne delovne prakse na Malti, kjer se spoznavajo z drugačno organizacijo dela in delovno kulturo,  komunicirajo v angleškem jeziku ter se preizkušajo na področju mehkih veščin.

Dijaki so z vsebino projekta zadovoljni in si želijo še več sodelovanja med šolo in svetom dela. Menijo, da so tovrstne informacije koristne za učinkovito iskanje zaposlitve.

Zapisala: Elena Mlakar

(Skupno 248 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost