Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Na ETrš Brežice smo v petek, 14. 2., in soboto, 15. 2. 2020, v okviru informativnih dnevov gostili množico bodočih srednješolcev in njihovih spremljevalcev. V treh terminih smo predstavili vse srednješolske programe, med katerimi sta poleg že tradicionalnih programov trgovec, ekonomski tehnik (4-letni in PTI) in predšolska vzgoja tudi dva nova zelo perspektivna programa tehnik zdravstvene nege in bolničar. Slednja smo po dolgoletnih prizadevanjih šole in s podporo celotnega Posavja pridobili kot izjemno pomembno novost. Poleg tega smo predstavili tudi program Višje strokovne šole Brežice – ekonomist, ki je ravno tako izjemna priložnost za študij v domačem okolju.

Vse goste sta najprej v šolski avli pozdravila g. Boris Ambrož, prof. zgo. in ravnateljica dr. Mojca Tomažin, ki je poudarila veliko uporabnost znanj za vsakodnevno življenje, ki jih nudijo vsi programi na ETrŠ. Ob utrinkih z razstave ob 20-letnici šole in praznično okrašeni avli sta jih popeljala po šolskih hodnikih, kjer so si gostje ob odprtih šolskih vratih lahko pogledali, kakšne so učilnice in kako poteka pouk na šoli. Sledila je skupna predstavitev v šolski telovadnici, ki so jo pripravili dijaki skupaj z učitelji in medicinsko ekipo iz Splošne bolnišnice Brežice ter DUO Impoljca.

Za sproščen uvod je poskrbela odlična mlada pevka Manca Mihelin. Prireditev je lepo povezovala Anja Roštohar. Programe so v sproščenih dialogih predstavili dijaki Naja Rovan, Nasiha Žilič in Maša Urbanč (predšolska vzgoja) ter Ana Jurman, Žana Jankovič, Mitja Tošič, Sebastjan Lašič, David Androjna in Jaša Bogovič (trgovec, ekonomski tehnik, is sicer 4-letni program in PTI »3 + 2«). Novost na šoli, programa tehnik zdravstvene nege in bolničar, so predstavili koordinatorka obeh programov na šoli ga. Nadja Ivšić, univ. dipl. inž., ga. Tanja Cerjak, mag. zdravstvene nege in pomočnica direktorice Splošne bolnišnice Brežice, ga. Gabrijela Pirc, dipl. med. sestra, vodja zdravstvene nege in oskrbe v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca, ga. Carmen Rajer, mag. soc. in vodja projekta MOST (integrirana oskrba na domu), ga. Mateja Lakner, dipl. med. sestra (projekt MOST), g. Uroš Završnik, zdravstveni tehnik na terenu, ter ga. Anja Mernik Lupšina, teh. zdr. nege in študentka fizioterapije. Kam in kako po srednji šoli ter potek vpisa z vpisnimi pogoji in datumi je predstavila učiteljica ekonomskih predmetov ga. Karmen Štefanič.

O prednostih vpisa na našo šolo, mednarodnih projektih, možnosti opravljanja prakse v tujini, ki dijake nič ne stane, lepih odnosih na šoli, veliki množici perspektivnih poklicev, ki jih je možno opravljati z izobrazbo pridobljeno na ETrŠ, široki paleti študijev, ki so na voljo po končani srednji šoli, je tekla beseda skozi vse predstavitve. Za zaključek prvega dela pa je Anja Roštohar doživeto povedala zgodbo o različnih poteh, ki vse vodijo na vrh Triglava, pomembno je le, da si vsak izbere sebi primerno glede na svoje znanje in kondicijo, da se slučajno na bi »zaplezal« ali celo ostal v steni.

V drugem delu so si gosti ogledali praktične predstavitve po programih, ki so jih pripravili dijaki oddelkov 2. Ae, 3. Ae, 2. Av in 1. Ap, poklepetali z dijaki in profesorji na šoli ter sodelovali v različnih delavnicah in igrah. Ker so odhajali nasmejani, upamo, da bo odločitev za nadaljevanje šolanja zdaj lažja in se veselimo novih »fazanov« v vseh ponujenih programih. Zlasti pa v novih dveh, saj bo to bodočim dijakom končno olajšalo šolanje, skrajšalo poti, znižalo stroške in zagotovilo res zaposljive poklice. Mnogi dosedanji dijaki se namreč trenutno izobražujejo v Novem mestu ali Celju.

Scenarij informativnega dne in tehnično organizacijo sta pripravili ga. Alenka P. Kranjec in ga. Nadja Ivšič. Delo z dijaki so koordinirale mentorice in učiteljice na ETrŠ ga. Mira Starc, ga. Darja B. Drašler, ga. Urška Senica, ga. Mojca Ogorelc, ga. Vladka Lopatič Omerzo, ga. Elena Mlakar, ga. Karmen Štefanič, ga. Deja Avsec in vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi.

Program Višje strokovne šole sta v veliki predavalnici predstavili ravnateljica ga. Hermina Vučajnk in referentka ga. Lidija Furlan s pomočjo študentov. Študij ekonomije v Brežicah prinaša veliko prednosti domačega gospodarskega okolja, ki poskrbi za prakso in kasnejše zaposlitve v sferi komerciale, računovodstva, financ, logistike, turizma in ostalih na novo nastajajočih ekonomskih poklicev na področju sodobnih internetnih orodij.

Foto: ETrŠ Brežice

Tekst: Metka Galič

(Skupno 2.021 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost